Ιστορίες τον διάσημων χρυσών νομισμάτων

Η Ιστορία της χρυσής λιρας Αγγλίας 

Η πρώτη χρυσή λίρα 1489

Η πρώτη χρυσή λίρα (sovereign)
Η πρώτη χρυσή λίρα κόπηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου VII. Στις 28 Οκτωβρίου 1489, ο βασιλιάς διέταξε τους υπαλλήλους του Βασιλικού Νομισματοκοπείου για την παραγωγή Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος υπήρχε ένα πορτρέτο του Ερρίκου VII στον θρόνο του, φορώντας το στέμμα του. Τα βασιλικά όπλα εμφανίζονται στο πίσω μέρος, με ένα υπέροχο διπλό τριαντάφυλλο που συμβόλιζε την ένωση της Υόρκης και του Λάνκαστερ μετά τους πολέμους των ρόδων

1817

Οι επιτυχημένοι μονάρχες επέλεξαν όλοι να κόψουν νέες εκδόσεις του ίδιου νομίσματος , δείχνοντας τη δική τους δύναμη. Μέχρι τη βασιλεία του Τζέιμς Α’ που στέφτηκε Βασιλιάς της Αγγλίας και της Σκωτίας το 1603, η πρακτική αυτή σταμάτησε . Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη Μάχη του Βατερλώ το 1815, οι αρχές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση του νομίσματος του έθνους. Το νέο χρυσό νόμισμα του 1817 ήταν σχεδόν το μισό του βάρους και της διαμέτρου του αρχικού αλλά ήταν εξίσου όμορφο. Το πίσω μέρος παρουσίαζε μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και του δράκου που είχε σχεδιαστεί από έναν από τους πιο γνωστούς χαράκτες πολύτιμων λίθων στον κόσμο, τον Benedetto Pistrucci.

1825

Το 1825 η εικόνα του Αγίου Γεωργίου αντικαταστάθηκε με μια πιο συμβατική εικόνα του βασιλικού εθνόσημου. Αφού ο λαός επέκρινε την κακή κατάσταση των σχεδίων τον νομισμάτων, ο σχεδιασμός του Αγίου Γεωργίου αποκαταστάθηκε κατά τη βασιλεία της Βασίλισσας Βικτώριας. Από το 1871 και μετά, ο Άγιος και ο δράκος εμφανίστηκαν στην πίσω όψη.

1850

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850, το βασιλικό Νομισματοκοπείο δημιούργησε υποκαταστήματα σε τρεις πόλεις της Αυστραλίας - το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και το Περθ - και επίσης την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά. Αυτοί οι διεθνείς κλάδοι παρήγαγαν το χρυσό νόμισμα για τη βρετανική αυτοκρατορία και μπορούν να διακριθούν από τα δικά τους αρχικά γράμματα σύμβολα που τυπωναν σε κάθε νόμισμα. Ωστόσο, είναι πολύ μικρά επομένως και ενδέχεται παρακολούθηση με μεγεθυντικό φακό.

Σύμβολα τον Νομισματοκοπείον


Τα διεθνή σύμβολα τον Νομισματοκοπείον που πρέπει να προσέξετε είναι:
Το Σίδνεϊ (S). Η Μελβούρνη (Μ).
Το Περθ (Π). Η Βομβάη (Ι).
Η Πραιτόρια (SA) και
Η Οττάβα (Γ)