Ιστορίες τον διάσημων χρυσών νομισμάτων

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ KRUGERRAND

Krugerrand 1967

Το Νότιοαφρικανικό Krugerrand κόπηκε για πρώτη φορά το 1967, και όπως και η χώρα καταγωγής του, προκάλεσε αναταραχή σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια.
Στη δεκαετία του 1960, τα ορυχεία χρυσού της Νοτίου Αφρικής παρήγαγαν το 70% του χρυσού που διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το Krugerrand αποτελούσε το 90% της διεθνούς αγοράς Χρυσόν νομισμάτων, πολλά έθνη είχαν απορρίψει το νόμισμα λόγω της σύνδεσης με το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, γεγονός που καθιστά αυτό το ποσοστό ακόμη πιο αξιοσημείωτο.
Η ιδέα πίσω από το νόμισμα ήταν να δημιουργηθεί κάτι που θα προσελκύσει τους συλλέκτες και τους επενδυτές. Η πρώτη παρτίδα που εκδόθηκε το 1967, ήταν το πρώτο σύγχρονο νόμισμα που αποτελείται από μία ουγγιά χρυσού 22 καρατίων. Αυτό θέτει το Krugerrand σε επίπεδο καθαρότητας χρυσού 91,67% (το ίδιο με το American Eagle , που ήρθε χρόνια αργότερα). Το υπόλοιπο 8,13% αποτελείται από χαλκό, το οποίο δίνει στο νόμισμα τη φυσική λάμψη του χρυσού. Ο χαλκός έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα να κάνει το νόμισμα πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές .
Το όνομα "Krugerrand" συνδυάζει τη νομισματική μονάδα της Νότιας Αφρικής το Rand . Με το επώνυμο Paul Kruger , μια σημαντική πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα στην Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, το πρόσωπό του εμφανίζεται στη μία πλευρά του νομίσματος. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ένα springbok - μια μεσαίου μεγέθους αντιλόπη που είναι ευγενής σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής.