Η Ιστορία της Χρυσής Λίρας Αγγλίας

 Η πρώτη χρυσή λίρα (sovereign) 

Η πρώτη χρυσή λίρα κόπηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου VII. Στις 28 Οκτωβρίου 1489, ο βασιλιάς διέταξε τους υπαλλήλους του Βασιλικού Νομισματοκοπείου για την παραγωγή Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος υπήρχε ένα πορτρέτο του Ερρίκου VII στον θρόνο του, φορώντας το στέμμα του. Τα βασιλικά όπλα εμφανίζονται στο πίσω μέρος, με ένα υπέροχο διπλό τριαντάφυλλο που συμβόλιζε την ένωση της Υόρκης και του Λάνκαστερ μετά τους πολέμους των ρόδων

       

 

Οι επιτυχημένοι μονάρχες επέλεξαν όλοι να κόψουν νέες εκδόσεις του ίδιου νομίσματος , δείχνοντας τη δική τους δύναμη. Μέχρι τη βασιλεία του Τζέιμς Α’ που στέφτηκε Βασιλιάς της Αγγλίας και της Σκωτίας το 1603, η πρακτική αυτή σταμάτησε .  Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη Μάχη του Βατερλώ το 1815, οι αρχές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση του νομίσματος του έθνους. Το νέο χρυσό νόμισμα του 1817 ήταν σχεδόν το μισό του βάρους και της διαμέτρου του αρχικού αλλά ήταν εξίσου όμορφο. Το πίσω μέρος παρουσίαζε μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και του δράκου που είχε σχεδιαστεί από έναν από τους πιο γνωστούς χαράκτες πολύτιμων λίθων στον κόσμο, τον Benedetto Pistrucci.

      

Το 1825 η εικόνα του Αγίου Γεωργίου αντικαταστάθηκε με μια πιο συμβατική εικόνα του βασιλικού εθνόσημου. Αφού ο λαός επέκρινε την κακή κατάσταση των σχεδίων τον νομισμάτων, ο σχεδιασμός του Αγίου Γεωργίου αποκαταστάθηκε κατά τη βασιλεία της Βασίλισσας Βικτώριας. Από το 1871 και μετά, ο Άγιος και ο δράκος εμφανίστηκαν στην πίσω όψη. 

Το έτος ήταν το 1817. Η παλιά χρυσή λίρα  έφυγε, και αντ 'αυτού ήρθε η νέα χρυσή λίρα με νομισματική ονομασία 20 σελίνια (μία λίβρα) με την όμορφη αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου.

Αυτό το νέο χρυσό νόμισμα 22 καρατίων είχε ακριβώς το ήμισυ του μεγέθους του αρχικού νομίσματος, 

ζυγίζει 7,98 γραμμάρια και παραμένει το ίδιο σήμερα.

Η βασίλισσα Βικτώρια κατείχε προηγουμένως το ρεκόρ για τη μακροβιότερη βασιλεία της βρετανικής μοναρχίας , έως ότου την διαδέχτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ Β 'και τα νομίσματα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Τα παραπάνω ήταν τα κύρια πορτρέτα που εμφανίστηκαν στην πίσω όψη των κυρίαρχων νομισμάτων κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850, το βασιλικό Νομισματοκοπείο δημιούργησε υποκαταστήματα σε τρεις πόλεις της Αυστραλίας - το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και το Περθ - και επίσης την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά. Αυτοί οι διεθνείς κλάδοι παρήγαγαν το χρυσό νόμισμα για τη βρετανική αυτοκρατορία και μπορούν να διακριθούν από τα δικά τους αρχικά γράμματα σύμβολα που τυπωναν σε κάθε νόμισμα. Ωστόσο, είναι πολύ μικρά επομένως και ενδέχεται παρακολούθηση με μεγεθυντικό φακό.

Τα διεθνή σύμβολα τον Νομισματοκοπείον που πρέπει να προσέξετε είναι:

Το Σίδνεϊ (S). Η Μελβούρνη (Μ). 

Το Περθ (Π). Η Βομβάη (Ι). 

Η Πραιτόρια (SA) και

Η Οττάβα (Γ)